ORTHODOX CHRISTIAN LOGO

Το όνομα του Κυρίου δεν είναι μόνο Ιησούς αλλά και Εμμανουήλ, Ών, Εγώ Ειμί, Φώς, η Πόρτα, ο Ποιμένας και έχει και άλλα πολλά ονόματα. Κάθε όνομα έχει την δικιά του μεγάλη σημασία και δεν είναι τυχαίο.
Στον Ισαΐα 7:14 μας προανέγγειλε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ το όνομα Εμμανουήλ, που σημαίνει ο Θεός μαζί μας. Γιατί πράγματι ο Θεός είναι μαζί μας εν σαρκός (Κατά Ιωάννου Ά 14) Και Αυτός που σαρκώθηκε την ημέρα της περιτομής έλαβε το όνομα Ιησούς. Το δε όνομα αυτό σημαίνει Αυτός που σώζει. Διότι τα ονόματα αυτά,Εμμανουήλ και Ιησούς,τα ενώνουμε και μας δίνουν να καταλάβουμε πως Αυτός που σαρκώθηκε είναι Αυτός που θα μας σώσει. Είναι μέρος της ολοκλήρωσης της Μεσαιωνικής προφητείας και αυτή η προφητεία είναι ένας δείκτης πως όταν ο Κύριος τα εκπληρώσει όλα θα μπορέσουν και αυτοί που τον αρνούνται να καταλάβουν ποιος είναι.

Με την περιτομή εκπληρώνει ένα μέρος του νόμου. Η νομική περιτομή είναι σαρκική περιτομή και εμείς κάνουμε μια περιτομή αλλά πνευματική η οποία δεν είναι άλλη παρά το βάπτισμα.
Διαβάσαμε στο ευαγγέλιο ό,τι το παιδί μεγάλωνε στο πνεύμα και γέμισε από σοφία, εδώ μας μιλάει για τις δύο φύσεις του Κυρίου. Η θεϊκή Του φύση είναι βεβαίως πλήρης- ίδια με το Πατέρα και το Πνεύμα. Ενδεχομένως το παιδί μεγάλωνε σιγά σιγά υπακούοντας στους σωματικούς νόμους.

ο Θεός Λόγος φανέρωσε σταδιακά τη σοφία του ανάλογα με την ηλικία που είχε φτάσει το σώμα. Το σώμα τότε προχωρά σε ανάστημα και η ψυχή σε σοφία. Η θεία φύση δεν είναι ικανή να αυξηθεί ούτε στο ένα ούτε στο άλλο, καθώς ο Λόγος του Θεού είναι όλος τέλειος. Δικαιολογημένα να συνδέεται η αύξηση της σοφίας με την ανάπτυξη του σωματικού αναστήματος, επειδή η θεία φύση αποκάλυψε τη δική της σοφία ανάλογα με το μέτρο της σωματικής ανάπτυξης. ( Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας)